Daar gaat ze

2015-05-16 15.53.39

Eindelijk, onze week ging beginnen. Samen met de broer van Jelle, Arno, gingen we richting Ophoven, als het goed is voor de laatste keer. De auto was volgeladen, met koffers vol kleding, kratjes met proviand en spullen voor de laatste klusjes die nog moesten gebeuren. De auto zat zo vol dat ik maar hoopte dat Arno niet te veel spullen bij zich heeft.

Daar gingen we, ik had er zo veel zin in. Eindelijk zou Rebelsje het water in gaan. Maar eerst? Eerst nog een hoop klusjes waar jullie in in een andere blog meer over kunnen lezen. Het was erg gezellig dat Arno mee was en het was ook erg leuk om eindelijk Rebelsje in het echt aan iemand te laten zien uit onze kring. De mannen hadden de boot schoongemaakt terwijl ik alles een plekje gaf. Daarna begon het klussen, helaas niet zo snel als we hoopte. Ook moesten er nog wat boodschappen gedaan worden omdat we besloten hadden om te gaan BBQ’en. Onze nieuwe vriend Dominiek en zijn zoon hadden we ook uitgenodigd voor een lekker lapje vlees.

Dominiek hebben we leren kennen in Ophoven waar onze beide schepen op de kant stonden, wij een mooi zeilschip en hij een snelle motorboot. Dominiek is een  sociaal, behulpzaam, vrolijk , humoristisch en lekker druk  persoon die ons erg heeft geholpen waar wij hem erg dankbaar voor zijn, Dominiek bedankt!

De zaterdag dat wij aankwamen hebben we Rebelsje eerst verplaatst naar de kade. Daar konden we haar nog polijsten en in de was zetten. De planning was dan om haar maandag te water laten gaan. Een spannend moment kan ik jullie vertellen. Ik had de zenuwen in mijn buik en voelde me een beetje als een kip zonder kop. Maandag tegen 17 uur was het zo ver, Job die ging bijna naar huis dus alle klusjes die nog moesten gebeuren moesten maar even wachten.

Ik weet niet hoe het is wanneer je kindje gaat lopen, of zijn of haar eerste woordjes gaat brabbelen, maar ik kan me zo voorstellen dat het voelt zoals ik mij op dat moment voelde. Onze Rebelsje ging te water. Gaat het wel goed met die wind? Zijn er geen enorme lekkages? En zo nog een aantal vragen die door mijn hoofd dwaalden.

Job bediende de kraan, ik kan jullie vertellen mocht je ooit je boot in de buurt van België aan de Maas te water willen laten doe het dan bij Job (hetankerwatersport.com), met zorgvuldigheid maar wel met gemak. ‘Daar gaat ze’ dacht ik en ik hield mijn hart vast. Maar voor ik het wist lag ze erin. Toen snel alles even controleren en de banden los maken. Zo snel gaat dat!

Niet veel later kwamen Henk en zijn vrouw ook nog even kijken hoe het met hun oude Elsje ging. Ze kunnen ons iedere keer weer nieuwe dingen vertellen waar we een hoop van leren. We kwamen er op dat moment achter dat we toch water binnen kregen. De buizen van de loosgaten zijn niet geheel waterdicht. Gelukkig vond Jelle gauw het probleem en kunnen we het voor nu even zo laten zolang we het goed in de gaten houden. Henk baalde enorm, maar Henk dit soort dingen gebeuren en een boot die een tijdje op het droge heeft gestaan kan een beetje uitgedroogd zijn.

Later die avond hebben Jelle en ik nog een heel klein, met de nadruk op klein, proefrondje gevaren om te kijken of de motor goed liep en om ook alvast een beetje gevoel te krijgen van het roer en het varen op onze Rebelsje. Dit ging gelukkig allemaal goed.

Om jullie een goed beeld te geven van de tewaterlating heb ik voor jullie een filmpje in elkaar gezet. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te bekijken en laat ons maar weten wat jullie er van vonden. Wellicht willen jullie ook een verhaal delen over een leuke, spannende of perfecte/ imperfecte tewaterlating.

One thought on “Daar gaat ze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *