De Ontmoeting

Foto 18-03-15 12 21 23

Onze zoektocht was begonnen, dit keer niet naar een groot jacht maar naar een zeiljacht tot 10 meter, met binnenboord motor, waar we op kunnen slapen, koken, wat lekker zeilt en het liefst geen opknapper binnen ons budget van 5.000 euro. Moet te doen zijn dachten we. In onze vrije tijd, en niet vrije tijd, waren we alles aan het afspeuren, je kent het wel al die verzamelsites en de één met net wat meer info dan de ander, zoals botentekoop.nl, yachtfocus, marktplaats.nl enz. Ons nadeel en misschien ook weer ons voordeel is dat we beide kritisch zijn maar ook allebei een andere smaak hebben, dus wanneer Jelle met iets aan kwam zetten vond ik het niets en andersom.

neptun 27

Het werd tijd dat we gewoon wat schepen gingen bezichtigen, dus met een aantal verkopers een afspraak gemaakt. De eerste boot die we gingen bekijken was een gele Neptune 27, leuk bootje zeker. Had ook weinig eigenaren gehad, zag erg op zich goed uit en de motor was nieuw. de prijs was wat boven ons budget en ondanks dat de indeling mij wel aansprak was ons enthousiasme niet heel erg groot. We hadden op dat moment nog een afspraak staan om een Bavaria 770 en een Beneteau First 25 te bezichtigen. Beide schepen kwamen uit 1981 en de Beneteau was een koopje maar moest nog veel aan gebeuren maar ook de Bavaria had wat love tender and care nodig. Op het zeilers forum hadden we wat advies gevraagd over deze twee schepen en hoe andere hier over dachten, wij zijn tenslotte geen ervaringsdeskundige. Er waren verschillende meningen wat ons erg geholpen heeft in onze zoektocht door naar bepaalde punten wat kritischer te kijken, vooral naar het feit dat wanneer een schip aandacht nodig heeft dit altijd veel meer is dan je in eerste instantie verwacht.

Uiteindelijk was het Jelle die op het zeilers forum een topic tegen kwam: ‘Koopje v.d Week’ waar hij Elsje tussen zag staan. Op de site van Het Ankerwatersport vonden we de advertentie. Een oranje Solution 1/2 tonner, wedstrijdzeiler, van de eerste eigenaar en voor 6.000 euro. Jelle was meteen verliefd en wilde gaan kijken. We konden er snel terecht en zijn op een regenachtige dag wezen kijken. De ontmoeting, ze stond op het drogen helemaal in het zeil ingepakt wat aangaf dat de eigenaar haar met liefde behandelt. Ik was natuurlijk zo slim geweest om mijn hoge hakken aan te doen dus op de boot klimmen was voor mij een hel, zeker met mijn vrees voor hoogtes. Maar met behulp van Job en Jelle toch de boot op gekomen, het was nogal een gedoe met al die zeilen. De buitenkant konden we dus ook niets van zien waar ik erg van baalde, de binnenkant was donker de reden hiervan was natuurlijk ook al die zeilen. Verder had het een wat spartaanse indeling, een navigatiehoek met schuine tafel aan stuurboord, in het verlengde daarvan twee bedden boven elkaar, de kombuis en het toilet aan bakboord kant, en de zithoek wat tevens ook de slaaphut is achter een shot met kleine doorgang. In de punt zit een open hok waar onder een groot anker ligt en daarboven een ruimte met een luik voor de zeilen en fenders. Het achterste gedeelte van het schip heeft een hondenkooi met nog twee bedden en het is dus een center cockpit.

advertentie

Om eerlijk te zijn wist ik niet wat ik zag, qua indeling was dit totaal niet wat ik in gedachten had, ik vond het veel te donker en te krap, en wanneer ik iets niet leuk vind zal ik er ook eerlijk over zijn. Jelle daar in tegen was meteen verliefd, kon overal doorheen kijken, zag ons al op het IJsselmeer de golven snijden met de halve wind. Ja en dan komt het, wie kan wie overhalen? Jelle had niet veel tijd nodig, we zaten in de auto onderweg naar huis en bespraken alles nog eens door. De prijs was aantrekkelijk voor het schip dat we ervoor kregen, er was niet veel werk aan te doen, we wilden een boot om te zeilen en dit is een echte zeiler, de indeling zal niet voor niets zo zijn, de kleur oranje kunnen we veranderen en eigenlijk is er veel wel naar eigen smaak te maken.

Burger King, niet de meest gezonde maaltijd maar wel makkelijk, ik zal het nooit vergeten het was bij de Burger King dat Jelle en ik aan het eten waren en inmiddels had Jelle mij ervan overtuigd dat dit echt een koopje was. Inmiddels liep ik ook warm voor Elsje en zag ik het allemaal wel zitten. Het was binnen drie uur tijd dat ik ging van ‘Ik vind het maar niks’ tot ‘Zullen we Job nu al bellen dat we het doen?’ We wilde uiteindelijk niet te hebberig over komen en besloten de volgende dag de onderhandelingen te starten. Ik ben dan niet zo goed in het onderhandelen zelf maar kan wel goed de instructies geven. Uiteindelijk heeft Jelle Job gebeld en hij op z’n beurt weer Henk, de onderhandelingen waren begonnen.

Donderdagmiddag, ik kwam op mijn werk aan en was net omgekleed toen Jelle belde ‘Gefeliciteerd’ klonk er aan de andere kant van de lijn en ik wist niet wat ik hoorde. Hoe kon dit zo snel gegaan zijn? Hoe kon het dat ons bod zo snel geaccepteerd was? De eigenaar van Elsje, Henk, had van Job te horen gekregen wat voor stel wij waren, dat wij echt met liefde zochten naar een mooi schip en wat onze ambities en dromen zijn. Henk heeft gedacht dat wij een goede plek zullen zijn voor Elsje en dat zij voortaan aan ons toebehoort.

Foto 18-03-15 12 24 52

18 maart 2015, de bootoverdracht! Erg spannend allemaal. We ontmoette Henk en zijn partner en hun dochter was ook mee. Het was een hele leuke ontmoeting met hele leuke mensen. Henk, die altijd met veel liefde voor zijn boot gezorgd heeft, had nog wat voor ons. We liepen samen richting zijn auto die werkelijk waar tot de nok toe vol was gevuld en dat was nog niet alles, bleek later zo te zijn. Een berg aan zeilen, een oud chemisch toilet, potten verf, drie mappen vol gegevens met oude tekeningen echt waar je kunt het je zo gek niet bedenken of het zat er nog bij. We hebben drie uur lang een rondleiding gekregen op de boot die we samen hebben uitgepakt, het was een cadeautje. Zo veel informatie, zo veel kleine dingetje. Er kwam onwijs veel op ons af en moesten het allemaal laten bezinken. Ik heb ook erg gelachen om Roos, de dochter, die ons meteen de vraag stelde wat we van de kleur vonden, die nee knikte toen haar vader zei ‘Hier alle verfpotjes voor de tekening die jullie natuurlijk mooi zullen bijhouden’ en tegen haar moeder zei ‘Mam het is haar boot, ze mag zelf weten of ze springt’

Foto 18-03-15 20 54 29

Het was de namiddag dat we afscheid namen van het drietal en gaven te kennen dat ze altijd welkom zullen zijn op de boot en we ze graag nog eens meenemen op een dagtocht. Na het afscheid was het voor mij en Jelle tijd om alles te laten bezinken, even te genieten van dit moment en op te gaan maken wat we allemaal wilde gaan doen voor we haar te water laten.

Dankbaar zijn wij dat we nu trotse eigenaar mogen zijn van Elsje. Onze eerste ontmoeting met Elsje en onze eerste ontmoeting met Henk en zijn gezin zullen we nooit vergeten.

8 thoughts on “De Ontmoeting

 1. Wat een prachtig verhaal Marit en Jelle! Ik heb van begin tot einde genoten:) Zo te lezen is (Reb)elsje in de beste handen terecht gekomen. De naam vind ik in ieder geval een hit;) Ik lees met veel plezier de blog en ik heb hem natuurlijk naar mijn lieve facebookloze papa geforward;) Veel springplezier op de boot! Groetjes Roos

  1. Lieve Roos,
   Wat vinden we het ontzettend leuk om van jou een reactie te mogen lezen. En het doet ons ook deugd dat jullie de naam leuk vinden ( we hebben je papa nog gemaild). Van de zomer maar eens afspreken voor een heerlijk zeiltochtje. Weet zeker dat jullie ons een hoop kunnen leren!

  1. Cees, dank u wel voor uw reactie. We hopen zeker veel mooie momenten mee te mogen maken. We kijken erg uit naar het moment dat ze te water mag.

 2. het liefst geen opknapper binnen ons budget van 5.000…

  Altijd als ik mensen zo iets hoor zeggen moet ik denk aan dat wij het zelfde voornemen hadden.
  En dat voor we een andere boot kochten de zalmschouw verkocht moest zijn.
  Beide mislukt. In plaats van boot verkopen andere boot kopen, werd het toch maar een opknapper “voah wenâgh” en toch nog een boot in het water (Waar niet meer mee gevaren werd, behalve met eventuele potentiele kopers…)

  En dat allemaal door de woorden: “Kijk eens wat een leuk rompje? en voor die prijs kunen we haar toch niet laten liggen?”

  In ieder geval: Veel vaarplezier. Moet vast lukken, jullie boot is min of meer vaarklaar! Verstandig 😉

  1. Ferry, dat klinkt wel bekend in de oren ja ;). Bedankt voor uw leuke reactie. En ze is inderdaad bijna vaarklaar. 18 Mei gaat ze te water en dan zullen we haar eerst op de motor naar Nederland varen! Gaat dan al helemaal goed komen met dat vaarplezier ;).

 3. Leuk om op deze manier te kunnen lezen dat de Elsje als Rebelsje op een goede plek terecht is gekomen. Ik ben de broer van Henk en heb meegebouwd midden jaren 70. Daarna jaren wedstrijd gezeild met de Elsje. Jullie zullen er een fijne, goed zeilende boot aan hebben.
  Leuk om jullie te kunnen volgen. Heel veel plezier!

 4. De originele naamgeefster van jullie nieuwe aanwinst woont al heel lang met mij samen!!
  Als jullie het leuk vinden, maar vooral voor Elsje zelf? lijkt het me het leuk, komen we “haar” boot en die van Henk eens bewonderen (Henk was dus ooit getrouwd met Elsje)…verrassing…..ze is jarig op 7 augustus…..

  Veel plezier met Elsje! (heb ik ook?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *